Inspiration Kost

VATTEN

Är vårt viktigaste näringsämne och är avgörande för god hälsa och liv.

Våra kroppar består till stor av vatten som har många viktiga funktioner i kroppen. Vatten renar kroppen, optimerar näringsupptaget, för fram näringsämnen i kroppen och transporterar ut slaggprodukter. En annan positiv effekt är att vatten håller tröttheten borta och tillsammans med fibrer har vattenintaget ett direkt samband med funktionen av matspjälkningssytemet. 

En sund vattenbalans i kroppen får din blodcirkulation att fungera bättre vilket i sin tur kan lindra huvudvärk. Vatten stärker ditt immunförsvar och hjälper dig att hålla dig frisk. Drick vatten före måltiden och få plats med färre kalorier. Lägg en påse rooiboste i vattnet för en läskande och festlig smaksättning, eller värmande hett när du föredrar det. Välj gärna det röda teet från rooibosbusken och helt teinfritt eller ett grönt te som innehåller betydligt mindre tein än det svarta. Drick teinfritt te eftersom de inte är vätskedrivande och du kan tillgodose dig vätskan.


Gör din egen musli/ granola och baka ditt eget bröd för att du själv kan välja ingredienserna. Att baka ett bikarbonatsbröd eller fröknäcke kräver inga särskilda bakkunskaper eller jäsningstid.

Granola/ Musli

Häll ut havregryn, solroskärnor, pumpa, sesam och linfrö tillsammans med lite chia och physaliumfrön på en plåt med papper på.

Strö över kanel, kardemumma och vaniljpulver

Ringla lite ekologisk kokosolja och honung över och blanda runt

Rosta i ugnen på 160 grader i 20 min

Ta ut och blanda i torkade bär somgoji, inka (torkade physalis) och mullbär.

Tillsätt stora kokoschips och blandade naturella nötter.

Häll över muslin med hjälp av pappret i glasburk med lock.

Spread

Blötlägg t.ex. kikärtor, gröna ärtor eller gråärt (mättande proteinkällor) eller koka betor som du sedan dagen efter rostar i ugnen på svagvärme tillsammans med lite sesamfrö, solroskärnor och pumpafrö.

Mixa med vitlök, citron, lite spiskummin, koriander, cayenne, salt, peppar och olja.

Bred på mackan eller ät som tillbehör i pokébowl, till en sallad eller de grillade grönsakerna och rotfrukterna.

Gör rotfrukten och grönsaker till huvudingrediens i din måltid för din hälsa och miljön. Utgå ifrån grönsaken och ge dem mer energi och kärlek.

Förbered mellanmålet och planera för energidipp. Ha bra energi nära tillhands. Bra mellanmål kan vara nötter, energiboll, fröknäcke, morötter eller frukt.


Probiotika

Probiotika är mat för de goda bakterierna vi har i våra tarmar, som påverkar både immunförsvar, hälsa och välbefinnande. Dessutom bidrar probiotika till att öka produktionen av magra proteiner och lagrar mindre fett i vävnader. Om du väljer probiotika som kosttillskott var noga med vilka du väljer, Norge har hårda granskningar och det kan vara klokt att välja ett norskt alternativ.

Att baka med surdeg innebär att använda sig av mjölksyrebakterier, ättiksyrebakterier och jästceller. PH värdet förändras i fermenteringen och brödet blir något sur som är positivt för metabolismen, det vill säga matspjälkningen och ämnesomsättningen.

När de goda bakterierna skapas och proteinet/ glutenet bryts ner frigörs näringen. Det finns bra surdegsbröd attt finna i bagerien.


Fett

Välj rätt fett. Alla vegetabiliska omättade fetter innehåller essentiella fettsyror som är nödvändiga för våra inre funktioner. Välj aokado, olivolja, fet fisk och nötter för att få i dig de rätta fetterna.

Några bitar mörk choklad är full av bra fett, E-vitamin, magnesium och antioxidanter som hjälper dig att hålla dig frisk och har en positiv inverkan på blodtryck, cirkulation och kan motverka stress.

Ekologisk kakaosmör finns att hitta i hälsokosten. Fettet är härligt att smörja och massera in i huden. Doften är underbar och fettet ger näring till huden. Lägg i en slant i morgongröten eller använd i chokladbollarna eller fröknäcket. Ekologisk, extra virgin. kokosolja är till skillnad från andra mättade fetter unik i sin sammnsättning av medellånga fettsyror som kroppen omvandlar på ett speciellt sätt.

En kost med tillsatt kokosolja minskar aptit, ökar förbränningen och energiomsättningen. Oljan motverkar även hjärnans åldrande och risken för diabetes typ 2, hjärtinfarkt och blodbropp. Kokosfett är gott i morgongröten eller att baka med. Blir flytande i värme och de behövs mycket mindre kokoslja än animaliskt fett.