Motivation

Träning, Motion och fysisk aktivitet

Använd dig av lågintensiv träning, 100-140 slag / min. när du vill komma igång med din träning. Den ökar endorfinhalten har en låg skaderiskfrekvens.


Med lågintensiv träning minskar risken för mjölksyra och olust. Hitta någon form av motion som är lätt att utföra och lättillgängligt. Motion ska vara kravlöst och ge inspiration, rörelse och glädje. Ta tid på dig att värma upp och låt kroppen succesivt anpassa sig genom att öka cirkulationen. Med uppvärmningen sker energiomsättningen och nervimpulser snabbare.

Skratt är motion!  

Skratt är en inre jogging- faktum är att den fördubblar pulsen och energianvändningen ökar med 75%.

Skrattet påverkar musklerna i bröstet och mellangärdet, skuldrorna, halsen och ansiktet. Inre organ masseras när du skrattar! Skratt fungerar ungefär som bedövningsmedel genom de endorfiner som frigörs i hjärnan. Skrattet främjar immunförsvaret och befriar från oro och ångest.

10min skratt om dagen = 2 h smärtlindring och lyckohormoner i form av endorfiner som också motverkar stress och depression och sätter frart på nervsystemet.

 Läs mer på www.skrattet.se

Stretching


Stretching är viktigt för uppladdningen eftersom den höjer prestationsförmågan och förebygger skador. Avsluta uppvärmningen med töjningar när musklerna är mjukare och mer elastiska. Efter träning är det också viktigt att tänja och stretcha för återhämtning och avslappning. Du behöver stretcha för att kroppen inte ska stelna till och för att musklerna ska återfå sin normala längd. Stretching hjälper blodet att flöda fritt med syretillförsel till musklerna. Det är också viktigt att töja för återläkning och många kan uppleva mindre träningsverk när tid avsats till stretching. 

Planera utifrån aktiviteter som du kan göra tillsammans med en vän eller med familjen. Istället för att sitta och fika eller åka och köpa glass planera för att cykla ner till freesbeebanan, plocka jordgubbar eller blåbär.


Det kan kännas stressande med rekomendationerna att utöver den pulshöjande motionen ett par tre gånger i veckan även få till den dagliga motionen. Du har hört uppmuntran om att ta trapporna, cykeln och gå av bussen tidigare och promenera en bit, men kanske inte lagt någon vikt vid dem. Men faktum är att det gör skillnad, gör det till en naturlig självklarhet, städning och trädgårdsarbete är också aktivitet, sätt på pulsklockan och stegräknaren och se.

Börja i det lilla och var nöjd i det, njut av de små framgångarna.

Har du ett stillasittande arbete och inte har möjlighet att stå upp och arbeta eller att ta en promenad på rasten är den där klockan och räknaren något att börja motivera dig med att försöka uppnå de där rekomenderade 10 000 stegen/ dag, som motsvarar ca 6 km/ 1h (lite längre cykling) sammanlagt under dagen.

Lyssna på boken, ta samtalet eller mötet på promenadstigen. Det gör dig starkare och vaknare mentalt, förbättrar ditt minne och din koncentration.